Almanya Vizesi

İçindekiler
Almanya Schengen Bölgesi’ne üye ülkeler arasında yer alır. Dolayısıyla Almanya vizesi sahibi oldukları takdirde seyahatlerini Almanya’dan başlatmak şartıyla diğer Schengen ülkelerine de Almanya Schengen vizesi ile seyahat edilebilir. Almanya’ya seyahat etmek isteyen kişiler 90 güne kadar olan seyahatleri için Almanya Schengen Vizesi, 90 günden fazla olan seyahatleri için ise Almanya Ulusal Vizesi başvurusu yapması gerekmektedir. Almanya vizesi başvuru açıklamaları aşağıda yer almaktadır.
Almanya Vize Başvurusu
Her yıl binlerce kişi tarafından kültürel geziler ya da iş seyahatleri için ziyaret edilen Almanya’ya gidebilmek için öncelikle Almanya vize başvurusu yapmak gerekmektedir. Bu nedenle Almanya vize başvuru koşulları, konsolosluk tarafından talep edilen belgeler ve Almanya vize başvuru ücretleri gibi konular ülkeye seyahat etmek isteyenlerin merak ettiği konuların başında yer almaktadır.
Almanya Uçak Bileti Aldınız mı?
Almanya vizesine başvuruda bulunanlardan uçak bileti talep edilmese de değerlendirme sürecinde başvuru sahiplerinin biletinin olması olumlu bir intiba bırakacaktır. Almanya uçak bileti satın aldıktan sonra bilet alındığına dair belge konsolosluğa sunulmalıdır.
Vize başvuru süreci genellikle 15 günden daha fazla sürdüğü için uçak bileti için erken rezervasyon avantajından yararlanmak ve daha uygun fiyatlarla bilet satın almak da mümkün olmaktadır.
Almanya Vize Türleri
Almanya’ya seyahat amacına ve süresine uygun olarak farklı Almanya vize türleri için başvuru yapılması gerekmektedir.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
90 güne kadar turistik geziler, eğitim faaliyetleri, tedaviler, spor ve kültürel faaliyetler gibi amaçlarla seyahat edeceklerin Schengen vizesi olarak da bilinen Almanya C Tipi vize için başvuruda bulunması gereklidir.
Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi T.C. vatandaşları Almanya Schengen vizesi ile 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde Almanya’ya seyahat edebilir. Hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, vizeden muaf olarak ülkeye seyahat edebilirler.
Almanya Turistik Vizesi
En çok başvuruda bulunulan vize türlerinin başında Almanya turistik vizesi gelmektedir. Yalnızca turistik amaçlarla, 90 günden daha az süre ile yapılan seyahatleri içerecektir.
Almanya Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
Ticari faaliyetlerde bulunanların iş amaçlı seyahatlerinde alması gereken vize türü olarak bilinmektedir. 90 günü aşmamak kaydıyla alınabilen Almanya ticari vizesi için mutlaka iş ortaklarından davetiye alınması gereklidir.
Almanya Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi Türü
90 güne kadar alınabilen vize türlerinden biri de Almanya aile, akraba ve arkadaş ziyaretleri vizesi olarak bilinmektedir. Ziyaret edilecek kişilerden alınacak davetiye bu vize türü için de zorunlu olmaktadır.
Almanya Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
Almanya’ya gerçekleştirilecek kültürel ve sportif faaliyetler için 90 güne kadar geçerli Almanya kültürel vizesi başvurusunda bulunmak gereklidir.
Almanya Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vize
90 günden daha kısa sürecek olan eğitim ve staj faaliyetleri için Almanya öğrenim vizesi almak gereklidir.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
90 günden fazla süreyle aile birleşimi ya da çalışma amaçlarıyla Almanya’ya seyahat edecek kişilerin Almanya Ulusal Vizesi olarak da bilinen D Tipi vizeye başvuruda bulunması gereklidir.
Almanya Transit Vizesi
Almanya transit vizesi ile birlikte Schengen üye ülkesi olmayan üçüncü bir ülkeye yapılacak seyahatlerde A ya da C tipi transit vizeye başvuruda bulunmak gereklidir.
Almanya Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- Schengen vizesi başvuruları için elçilik ya da konsolosluktan randevu almak gereklidir. Randevunun, seyahat tarihinden en az 15 gün önce alınması tavsiye edilir.
- Elçilik ya da konsolosluktan alınan randevu sonrasında istenen belgelerin tamamı elden teslim edilecektir.
- Pasaportun ve önceki vizelerin tüm kopyalarının seyahat tarihinden önce en az 3 ay geçerli olması gereklidir. Pasaportlarda ise en az iki boş sayfa bulunması gerekmektedir.
- İlk kez Schengen vizesine başvuruda bulunacakların randevu alarak parmak izi vermeleri gerekecektir. Parmak izi, 5 yıl süre için geçerli olmaktadır. Bununla birlikte, 02.02.2015 tarihinden önce Avusturya vizesi için alınan parmak izleri Almanya Konsolosluğu tarafından kabul edilmeyecektir.
- 10 yıldan daha eski olan pasaportlarla Almanya’ya seyahat etmek mümkün olmamaktadır.
Almanya Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Almanya’ya turistik seyahatlerde bulunacak olan işsizler, öğrenciler, esnaf-sanatkârlar, sigortalı çalışanlar, emekliler ve serbest meslek mensupları ve işverenler belirlenen belgelerle birlikte vize başvurusunda bulunabilirler.
- Pasaport gereklidir. (Pasaportların 10 yıldan eski olmaması, 2 sayfasının boş olması ve dönüş tarihi itibarıyla en az 6 ay daha geçerliğinin bulunması zorunludur.)
- Almanya vize başvuru formu gerekmektedir.
- Çalışılan şirkete ait faaliyet belgesi ve Ticaret Sicil Belgesi fotokopisi gerekmektedir. (İşverenler ve esnaf-sanatkârlar ve serbest meslek mensupları için geçerli olmaktadır.)
- 2 adet biyometrik fotoğraf eklenmelidir. Biyometrik fotoğrafların en fazla son 3 ay içerisinde çekilmiş ve 3,5×4,5 cm ölçülerinde olması gereklidir. Aynı zamanda, fotoğrafların arka fonları beyaz olmalıdır.
- Seyahat Sağlık Sigortası bulunmalıdır.
- Banka hesap dökümü eklenmelidir. (Son 3 aya ait bireysel ya da şirket banka hesap hareketlerinin kaşeli ve ıslak imzalı imza sirküleri ile birlikte temin edilmesi gereklidir.)
- Konaklama bilgileri eklenmelidir. (Seyahat edeceklerin adres, telefon numarası gibi iletişim bilgilerinin yanı sıra uçak bileti ve Almanya’da konaklanacak otel rezervasyon bilgileri de vize başvurusunda gereklidir.)
- Son 3 aya ait maaş bordrosu eklenmelidir. (Sigortalı çalışanlar maaş bordrolarını ıslak imzalı ve kaşeli almak zorunluluğuna sahiptir.)
- Varsa tapu, kira kontratı, araç ruhsatı ve kredi kartı fotokopileri eklenmelidir.
- Çalışılan şirkete ait imza sirküleri eklenmelidir.
- Son 3 aya ait faaliyet belgesi eklenmelidir. (Yalnızca işverenler için geçerlidir.)
- Şirket antetli kağıdına yazılı, seyahat amacı ve gidiş-dönüş tarihlerini belirten kaşeli ve ıslak imzalı dilekçe eklenmelidir.
- SGK dökümü eklenmelidir. (Sigortalı çalışanlar için geçerlidir.)
- Nüfus müdürlüğünden ya da e-devletten alınmış tam vukuatlı nüfus kayıt örneği alınmalıdır.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi eklenmelidir.
- Varsa belediyeden onaylı davet mektubu eklenmelidir.
- Sponsor dilekçesi eklenmelidir. (Öğrenciler ve işsizler ile yeterli geliri bulunmayan çalışanlar ya da şirket sahipleri için gereklidir.)
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerli Olmaktadır?
Aylık belirli bir geliri bulunmayan öğrenciler ve işsizler ile yeterli geliri bulunmayan çalışanlar ya da şirket sahipleri Almanya vizesine başvuruda bulunurken sponsor desteği alabilirler. Sponsorlar, 1. dereceden yakın olma koşulu bulunmaktadır.
İşsizler ya da öğrenciler banka hesaplarında yeterli bakiye bulunması durumunda sponsor desteği olmadan da vize başvurusunda bulunabilirler. Bu durumda, aylık gelire sahip 1. dereceden bir yakının dilekçe yazması gerekecektir.
Almanya Vize Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Almanya vizesi için konsolosluk harcı, başvuru ücreti ve vize danışmanlık hizmeti ücreti ödemek gerekecektir. Bunlara ek olarak başvuru formu ücreti, fotoğraf ücreti, fotokopi ve bilgisayar çıktı ücretleri de başvuru sırasında ödenmesi gereken ücretler arasındadır. 2 Şubat 2020 tarihi itibarıyla geçerli güncel ücretler aşağıdaki belirtilmiştir;
- Almanya Vize harç ücreti 80 Euro olarak açıklanmıştır.
- 6-12 yaş arası başvuru sahipleri için Almanya vize işlem ücreti 40 Euro olarak açıklanmıştır.
